Saltar a continguts

ASSOCIACIÓ MONTSE PER AL CÀNCER

Navegació

Menú principal

Notícies

16/02/2011
EL DOCTOR CHILANGUA ENS PARLA D'ACUPUNTURA
Imatge de complement

15.2.11
El doctor Chilanguá ens parla de l'acupuntura

El doctor Chilanguá, llicenciat en medicina, especialitzat en medicina laboral i màster en acupuntura (expedit per l'Hospital Hanoi, de Vietnam), va oferir una conferència amena i informativa sobre l'aplicació d'aquesta tècnica, els beneficis de la qual encara avui són força desconeguts entre la població, tot i que és una tècnica que ja s'aplicava a la Xina al segle II abans de Crist.

Malgrat que el dolor pot desencadenar-se per motius diferents, a la Xina del segle II atribuïen el dolor a factors espirituals i físics. Segons la seva filosofia, l'home tenia dolor com a conseqüència d'un desequilibri en el seu univers o, dit d'una altra manera, tenia dolor perquè el seu cos no estava en harmonia. Ja aleshores utilitzaven agulles per tractar el dolor.

El doctor Chilanguá va fer un resum històric de l'evolució de la medicina, amb el descobriment dels primers analgèsics durant el segle XIX, amb la qual cosa la influència de la medicina xinesa en la medicina occidental es va reduir considerablement. Però a mitjans segle XX, l'ús de l'acupuntura va tenir una nova embranzida, ja que molts metges suecs van considerar-la una tècnica alternativa que podia aplicar-se a determinats pacients. Al mateix temps, però, també van començar a sorgir els primers interrogants: com podia demostrar-se que punxant en una mà desapareixia el dolor de l'esquena? o per què a alguns pacients aquesta tècnica els donava bons resultats i a d'altres, en canvi, no?

Tot i que és una teràpia molt efectiva en el tractament de dolors crònics i aguts, són moltes les malalties en què l'acupuntura és beneficiosa i millora la qualitat de vida dels pacients. L'any 1979 l'Organització Mundial de la Salut va publicar una llista de malalties en les quals es recomanava el tractament amb acupuntura: malalties relacionades amb l'aparell locomotor, digestiu o respiratori, malalties dermatològiques o ginecològiques, entre altres. L'hèrnia discal, l'artrosi, les hemorroides, el restrenyiment crònic, l'asma, la bronquitis crònica, les cefalees, els trastorns d'ansietat, la dismenorrea, etc., són només un breu exemple de malalties que poden tractar-se amb acupuntura. Cal tenir en compte, a més, que l'acupuntura no és tòxica ni té efectes adversos.

Coincidint que la conferència es feia el Dia Internacional Contra el Càncer, el 4 de febrer, el doctor Chilanguá també va referir-se als efectes beneficiosos que té l'acupuntura en persones que tenen aquesta malaltia: disminueix, per exemple, els símptomes adversos de la quimioteràpia.

A la conferència van assistir-hi una cinquantena de persones. Aquesta és la setena conferència que l'Associació Montse per al Càncer ofereix al públic en general, amb la voluntat de donar-se a conèixer abordant temes diferents relacionats amb la salut i la medicina.

Conferència del 04/02/2011